Prima paginăProiecte › Proiectul nr. 17

Iluzia unei granite

Nume/birou: APLUSNOIMA
Autor principal: ANCUTA COSTANDACHE
Coautori: ALEXANDRA BERDAN

PREMISE. În contextul transformărilor politice iminente ale relațiilor Marii Britanii cu restul Europei, realitatea graniței devine, din nou, prezentă.

Proiectul Iluzia unei Granițe , materializează granița printr-un gest ferm și un material delicat, transformând prezența țării invitate în cadrul expoziției, într-un centru, un reper care să aducă oamenii împreună. Proiectul exprimă valorile pozitive ale graniței - cea de a evidenția un teritoriu și de a oferi siguranță, bucuria descoperirii și promisiunea apartenenței.

CONCEPT. Propunerea pune în discuție realitatea delimitării, a „tragerii cortinei”, acum, la sfârșitul unei etape istorice pentru Marea Britanie, și își propune să transforme trecerea „graniței” într-o experiență senzorială. Printr-un gest ferm dar blând, standul va fi înconjurat și marcat de o draperie textilă semitransparentă, cu o lungime de 7m, suspendată, pe conturul standului. Limita devine astfel prezentă deși diafană. Materializarea limitei transformă trecerea ei într-un gest fizic cu valoare simbolică. Intrarea în perimetrul standului se va face prin „darea la o parte” a țesăturii suspendate. Deși marcat de „iluzia” delimitării, standul britanic devine un loc al incluziunii, un spaţiu liber şi sigur, un spațiu flexibil, capabil să ofere experiențe multiple vizitatorilor lui.

FUNCȚIONARE. Zonele funcționale cerute prin temă au fost distribuite în spațiu astfel încât să ocupe cel mai prielnic loc. Astfel, zona de vânzare carte și informare se desfășoară pe latura lungă a standului, spre coridor - zona de maximă accesibilitate; zona de copii, se desfășoară în colțul cel mai protejat, pentru ca activitățile cu aceștia să se desfășoare în deplină siguranță; iar zona de evenimente are deschidere pe latura scurtă a standului, la coridor. Zona de informare va fi amplasată în punctul cel mai accesibil- cel mai aproape de intersecția celor două coridoare.

MOBILIER. Două corpuri mari de mobilier, o bibliotecă verticală (biblioteca-paravan) și una orizontală (biblioteca - masă - masă de expuneri și vânzare cărți) rezolvă toate nevoile funcționale ale standului. Cele două corpuri vor fi fabricate customizat. Masa - bibliotecă cu o poziție fixă, va funcționa ca polarizator, iar paravanul - bibliotecă, mobil, va funcționa ca separator.

Împreună, vor permite desfășurarea a trei scenarii:

Regular event - este scenariul normal de desfășurare a activităților în timpul expoziției.

Super-event - este un eveniment special care va avea audiență foarte mare. Blaturile meselor de lucru pentru copii devin scenă, iar zona de copii dispare pentru a lăsa loc evenimentului special.

Big Mini-event - este, de fapt, un eveniment mare dedicat copiilor - caz în care, Paravanul-Bibliotecă se va deplasa spre dreapta pentru a da mai mult spațiu zonei de copii. Tot mobilierul va putea fi folosit integral, după terminarea expoziției, la evenimente ulterioare.

CROMATICA. În interior, lumea britanică va fi colorată în albastru pardoseală, obiecte mari de mobilier, corpuri de iluminat). Într-o nuanță veselă care refuză melancolia, albastrul ales pentru stand (o preluare în spațiu a culorii identității vizuale a British Council) simbolizează încredere, stabilitate și unitate.

↑ sus